Electriciteit vernieuwen

Electriciteit vernieuwen

De belangrijkste redenen voor het vernieuwen van de elektriciteit zijn een afgekeurde elektrische installatie of een oud huis. Verscheidene oude huizen hebben een elektrische installatie die niet geaard is. Wanneer uw elektriciteitsinstallatie is afgekeurd moet een elektricien deze vernieuwen en opnieuw laten keuren. Slecht aangelegde elektriciteit brengt namelijk veiligheidsrisico’s met zich mee zoals elektrocutie. Bovendien kan kortsluiting resulteren in een brand. Hier kan ik U helpen met het vernieuwen en leggen van elektriciteit of andere elektriciteitswerken? Bij ons vraagt u geheel vrijblijvend offertes aan.

Nieuwe zekeringkast

Vanuit de zekeringkast wordt de stroom verdeeld en doorgestuurd naar stopcontacten en verlichting. Hiernaast heeft de zekeringkast een veiligheidsfunctie. Verliesstroomschakelaars moeten in de kast aanwezig zijn. Ze voorkomen dat er een lekstroom kan vloeien wat erg gevaarlijk is. Een professionele zekeringkast is aan te raden omdat deze steviger is en omdat het bekabelen hierbij makkelijker gaat. Bij het installeren van een nieuwe kast is het belangrijk om te weten hoeveel ruimte de kast nodig heeft. Het is mogelijk om zelf een zekeringkast te maken. Hiervoor gelden belangrijke regels dus houd hier rekening mee. In een vochtige ruimte is het belangrijk dat de zekeringkast spatwaterdicht is. 

Aarding en aardpen slaan

Aarding en aardpen slaan is wettelijk verplicht bij de meeste elektrische installaties. Een goede aarding zorgt ervoor dat er geen spanning op apparaten komt te staan en hierdoor wordt brandgevaar voorkomen. Vroeger vond aarding plaats via de waterleiding, het waterleidingnet was toen de veiligheidsaarding. Tegenwoordig worden de leidingen vervangen door kunststof. Dit zijn echter geen goede elektriciteit geleiders wat ervoor zorgt dat de elektriciteitsinstallaties niet goed geaard zijn. Daarom wordt nu vaak een aardpen gebruikt. Dit is een lange staaf die verbonden is met het elektrisch circuit. De aardpen wordt de grond in gedreven om ervoor te zorgen dat de voeding tijdig is uitgeschakeld op het moment dat er een aardfout is. Dit staat ook wel bekend als aardpen slaan. Vanaf midden jaren ’70 was het bij woningen verplicht om aardpen te slaan.

Stopcontacten controleren

Schakelaars en stopcontacten moeten in houten wanden ingebouwd worden in een speciale inbouwdoos. Als dit niet is gedaan dan is het leggen van de elektriciteit onveilig gedaan en moet alles gedemonteerd en opnieuw geïnstalleerd worden. Stopcontacten moeten bovendien met een aardingspen geïnstalleerd worden. De aardpen moet met een groen/gele aardingsdraad aangesloten worden op de aarding van de elektriciteitsinstallatie. Dit is erg belangrijk, anders is de differentieelschakelaar nutteloos. Met niet-geaarde stopcontacten brengt u namelijk de veiligheid van de gehele elektrische installatie in gevaar waarbij kortsluitingen tot brand en elektrocutie kunnen leiden. Met een stopcontact aardetester controleert u eenvoudig of het aardecontact van uw stopcontact is aangesloten op de aarde.

Verliesschakelaar voor vochtige ruimtes

Een differentieelschakelaar (of verliesschakelaar) is een erg belangrijk onderdeel van de elektriciteitsinstallatie in verband met de veiligheid van elektriciteit. De schakelaar werkt automatisch en zorgt ervoor dat er geen spanning meer op de elektrische installatie staat als er lekstroom of verliesstroom optreedt. De schakelaar meet de hoeveelheid stroom die is opgenomen en de stroom die terugvloeit. Beide hoeveelheden moeten even groot zijn. Bij het begin van de installatie wordt een differentieelschakelaar geplaatst. Dit is een differentieelschakelaar van 300mA. Een vochtige ruimte zoals de badkamer is gevoed via één kring welke voorzien is van een differentieelschakelaar van 30mA. Staan er ook een linnendroger en wasmachine in de badkamer? Dan moeten ook zij elk over een eigen kring en differentieelschakelaar beschikken.

Domotica installatie

Domotica is een geïntegreerd systeem dat alle apparaten aangesloten aan dit systeem beheert. Het doel van domotica is het verhogen van veiligheid, comfort, communicatie, flexibiliteit en rationeel energieverbruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rolluiken, zonneblinden, verwarming, tuinverlichting, videofonie en inbraak- en brandbeveiliging, allen met elkaar verbonden via één en hetzelfde systeem. Dankzij domotica kunt u de tv aanzetten, de gordijnen sluiten en de sfeerverlichting aandoen. Hiernaast is er met domotica interactie mogelijk dankzij de koppeling van alle apparaten aan één stuursysteem. Stel bijvoorbeeld in dat het licht dimt wanneer iemand een kamer verlaat of dat de verwarming in een bepaalde kamer uitgaat wanneer het raam opengaat. 

Kosten

Bij het vernieuwen en leggen van elektriciteit komt een hoop kijken. Het leggen van bekabeling, het plaatsen van stopcontacten en schakelaars en het vernieuwen van de elektriciteitskast. Hiervoor komen de kosten voor het vernieuwen en leggen al gauw op de €8.000,- tot €10.000,-. Het is mogelijk om kosten te besparen door een aantal dingen zelf te doen, bijvoorbeeld het maken van de zekeringkast. Het leggen van elektriciteit is echter een secuur werk waardoor het in sommige gevallen verstandig is om dit aan iemand anders over te laten. Een elektricien heeft veel ervaring en zorgt ervoor dat het vernieuwen en leggen van de elektriciteitswerken goed gaat. Voor de meest exacte kosten kunt u het beste offertes aanvragen.

Keuring elektriciteit

Een keuring van de elektriciteit is erg belangrijk om elektrocutie- en brandgevaar te voorkomen. Wilt u uw woning verkopen en is deze voor 1 oktober 1981 gebouwd? Dan is het verplicht dat er een keuring van de elektriciteit plaatsvindt. De koper moet namelijk via de notaris een elektrisch keuringsverslag bezorgen. Als de keuring van uw elektriciteit minstens 25 jaar is geleden, is het ook verplicht om opnieuw een keuring te ondergaan. Is de elektriciteitsinstallatie afgekeurd? Laat in dat geval de elektriciteit vernieuwen, een elektricien kan u helpen bij deze elektriciteitswerken. 18 maanden na de afkeuring zal de elektriciteit opnieuw gekeurd worden.